6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kg sera twarogowego półtłustego
1 galaretka cytrynowa
1 szkl. wrzątku
330 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
Truskawki
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do zmiksowanej masy. Mieszamy i wylewamy do formy. U mnie to była tortownica o średnicy 26 cm. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Wystudzoną galaretkę miksujemy z serem, dodajemy cukier puder i ubitą śmietankę. Miksujemy delikatnie do połączenia składników.
Biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wylać część masy serowej. Ustawić pionowo truskawki i wylać na nie resztę masy serowej Przykryć drugą połową biszkoptu.
Polewę zrobiłam z 1 tabliczki czekolady deserowej, rozpuszczonej w kilku łyżkach śmietanki 30 %. Oblewamy ciasto i wkładamy do lodówki, idealne na drugi dzień.
Polecam - smacznego