Dzisiaj zapraszam na lekki deser, który zniknie ze stołu zanim zbiorą się goście :)
Jest idealny , łatwy w przygotowaniu i efektowny. Jest też bardzo smaczny.
Biszkopt:
3 jajka
80 g cukru
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec olej. Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w piekarniku 20 min w 180 stopniach.
Studzimy
Biszkopt nasączyłam herbatką imbirowo-pomarańczową.
Warstwa owocowa
450 g mrożonej mieszanki owocowej
400 ml wrzątku
2 galaretki malinowe
Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i wrzucamy zamrożone owoce. Mieszamy delikatnie i czekamy jak galaretka zacznie tężeć (2- 3 minuty). Tężejącą galaretkę z owocami wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
4 - pak serka waniliowego Danio
250 g śmietany 30%
50 g cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
100 g wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy i dodajemy serki. Mieszamy delikatnie. Na sam koniec wlewamy żelatynę i masę przekładamy na warstwę owocową.
Masę wyrównujemy i dajemy do lodówki aby masa stężała.
Wierzch ciasta opruszyłam kakao.
Smacznego