100 g masła, rozpuszczonego
400 g mleka skondensowanego słodzonego
4 żółtka
3 cytryny (starta skórka i sok)
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
Rozdrabniamy ciastka za pomocą robota kuchennego, aż będą przypominać bułkę tartą
Mieszamy je z rozpuszczonym masłem, wykładamy nimi spód i boki 25 cm formy do tarty z wyjmowanym dnem, wysmarowanej tłuszczem.
Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 10 minut, wyjmujemy zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie miksujemy dokładnie żółtka ze skondensowanym mlekiem, na gładką jednolitą masę,
dodajemy sok i skórkę z cytryn i mieszamy, tym razem łyżką.
Przelewamy masę do formy z wystudzonym spodem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez dodatkowe 25 minut.
Po wyjęciu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Serwujemy obsypane cukrem pudrem :))