Bardzo delikatna szarlotka z kawałeczkami jabłek, pod chrupiącą cynamonową kruszonką umili każde popołudnie - po prostu pycha !
Składniki :
220 g masła
250 g cukru
3 jajka
250 g mąki
2 łyżki zsiadłego mleka
1 duże jabłko deserowe
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder
Masło (150 g) ucieramy z cukrem (150 g), dodajemy jajka, przesianą mąkę (150 g) i wyrabiamy gładkie ciasto. Obieramy jabłko, kroimy na kosteczkę i dodajemy do ciasta - mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 22 cm. Palcami wyrabiamy kruszonkę z pozostałej części masła, cukru i mąki dodając łyżeczkę cynamonu.
Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 50 minut w temp.180 stopni C.
Po wystygnięciu obsypujemy cukrem pudrem i SMACZNEGO.