1 szklanka puree z dyni*
150 g cukru pudru
150 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki imbiru
W naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy : ser, puree z dyni, cukier puder, śmietanę, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cynamon, imbir i przyprawę korzenną.
Przy użyciu miksera ucieramy masę, tylko do dokładnego połączenia składników. Przekładamy ją do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 55 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Sernik wyciągamy, studzimy.
Polewa kakaowa:
100 g margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier ,kakao i mleko.
Mieszać do rozpuszczenia składników. Nie gotować za mocno.
Ostudzony sernik oblewamy polewą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.