Sernik z czarną porzeczką to doskonałe połączenie.
Nie za słodkie ciasto, rewelacyjny efekt smakowy, łatwy w przygotowaniu.
spód:
140 g ciasteczek digestive
60 g masła
Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego
200 g cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki 30%
28 g żelatyny
300 g czarnych porzeczek
Ciastka i masło zmiksować - wyłożyć tą masą spód formy o średnicy 24 cm. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania serowej masy.
Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej pokrycia i odstawić do napęcznienia. Podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Ostudzić.
Twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną, dodać żelatynę.
Masę serową podzielić na dwie części, jedną wylać na spód ciasteczkowy , a do drugiej dodać porzeczki i zmiksować, wylać na białą masę serową. Włożyć do lodówki.
Dowolnie udekorować ;)