Składniki :
4 jajka
150 g cukru
250 g serka mascarpone
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłek ok. kilograma
cukier puder do posypania
cynamon do oprószenia jabłek
4 łyżeczki masła, 4 łyżeczki mąki i 4 łyżeczki cukru pudru
ugnieść, rozetrzeć w dłoniach na piasek i wstawić do lodówki.
Ubiłam jajka z cukrem na puszysty krem. Dodałam serek mascarpone. Cały czas ucierając dodawałam mąkę z proszkiem do pieczenia . Całość dokładnie wymieszałam.
Obrałam jabłka i usunęłam gniazda nasienne. Pokroiłam w kostkę .
Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Większą cześć ciasta przelałam do formy, później wyłożyłam jabłka oprószone cynamonem i na to wylałam pozostałą część ciasta. Obsypałam wcześniej przygotowaną kruszonką i piekłam 35 minut w temp. 180°C. Gdy całkowicie wystygło ,oprószyłam cukrem pudrem.
Smacznej chwili ;)