Forma: 24 x 28 cm
Biszkopt ciemny:
5 jajek
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki ciemnego kakao
1/2 szklanki drobnego cukru
Biszkopt jasny:
3 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki drobnego cukru
Krem:
400 ml śmietanki 36 %
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
200 g kajmaku
1 opakowanie biszkoptów ok 100 g
150 g czekolady mlecznej
wiórki kokosowe do posypania
Poncz:
1/2 szklanki słodkiego kakao bez mleka, na wodzie
8 łyżek rumu
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Do misy przesiej mąkę i kakao, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej formy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok 30-35 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika . Następnie wystudź. Zimny biszkopt przekrój na połowę.
Jasny biszkopt:
Postępujemy dokładnie jak z ciemnym biszkoptem, jednak pieczemy go ok 20 minut i nie przekrawamy .
Krem:
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dosypuj powoli cukier puder i dodaj mascarpone.
Całość:
Ułóż jeden blat ciemnego biszkoptu, nasącz go porządnie ponczem, wyłóż na niego połowę kremu, przykryj jasnym blatem. Nasącz go ponczem, rozsmaruj kajmak, ułóż biszkopty, a na nich drugą warstwę kremu. Przykryj ciemnym biszkoptem i nasącz go ponczem. Całość dobrze dociśnij, wyrównaj brzegi tak, żeby krem równo się rozłożył, szpatułką możesz zebrać krem, który niezdarnie mógł wyjść po bokach ciasta.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek słodkiej śmietanki. Lekko przestudzoną czekoladą posmaruj górę ciasta i posyp wiórkami. Wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.