Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Czar kuchni i ...
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
60
Kategorie
50
Grzybowa z uszkami, zupa wigilijna na zakwasie żurku
Pierwszy raz ugotowałem tą zupkę dwa lata temu, potem kilka razy poprawiałem, dobierając ilość zakwasu, aż wyszła tak jak należy na świąteczny stół w obiegłym roku, dlatego z czystym sumieniem polecam. Okazało się, że dokladność&nbs...
Czar kuchni i ...
święta
,
Zupy
,
Grzyby
Śledź poniedziałkowy
Próba dokonana, wyśmienity, świąt nie doczeka, ale mam zapas i zrobię powtórkę. W tym roku będą trzy, może cztery odmiany. Składniki. * 3 śledzie (6 płatów matiesów); * 10 dag cebuli; * 1 owoc papryki czerwonej; * 200 ml oliwy l...
Czar kuchni i ...
śledź
Śledź w oleju, pieprzowo – pietruszkowy
Tak się złożyło, że blog został przeze mnie potraktowany po macoszmu, ale nie tylkomoje oba blogi, Postaram się poprawić, jak zwykle, bez wyszukanych "specyjałów", bo tch jest multum, pięknie udekorowanych etc.etc. Na dziś moja propozycja ...
Czar kuchni i ...
Przekąski
,
śledź
,
Papryka
Śledziowy tatar
Kilka razy robiłem sobie podobne dania do tego tatara, ale nieco inaczej: bez jajka i bez rozdrabniania dodatków. Po prostu były to sałatki w różnych odmianach, a było ich "mnogie mnóstwo". Dziś bardziej "ucywilizowana odmiana protoplastów"...
Czar kuchni i ...
święta
,
Okazje różne
,
śledź
,
Ryba
Kiełbasa szynkowa z papryką, z szynkowara
Przepis ten przeleżał w szufladzie już kilka lat, z wieloma poprawkami, uwzględnionymi w niżej podanym przepisie. Zmiany polegaly na doborze przypraw, które jeśli mam być szczery, czasem dodaję bez umiaru, na zasadzie "smakowej wyobraźni", która jak si...
Czar kuchni i ...
Mięso wieprzowe
,
Własne wyroby wędliniarskie
,
Kiełbasa
Papryka faszerowana zapiekana z dynią Hokkaido
Przyznaję zaniedbałem nieco swoje blogi, ale stało sie tak z różnych przyczyn,. Postaram się poprawić. Dziś proponuję danie, które pierwszy raz robiłem (patrząc na datę załączonego zdjęcia) ... 02.09.2010., ale zapewniam, choc...
Czar kuchni i ...
Okazje różne
,
Obiad
,
Mięsa różne
,
Papryka
Panini po gorzowsku
Kiedyś pokusiłem się o wypiek bułeczek w halogenie, ... wyszły kamienie. Jednak niepowodzenia, nie tylko kulinarne, zawsze dopingują mnie, by sobie samemu udowodnić, że nie ma rzeczy niemożliwych, zrobiłem kolejną próbę, tym razem udaną, powstał&...
Czar kuchni i ...
Dodatki
,
Bułeczki
Śledź z czarnymi oliwkami
Śledzia nigdy dość, przynajmniej dla moich kubków smakowych, więc i teraz kolejna propozycja, tym razem z czarnymi oliwkami. Składniki. * 3 śledzie solone; * 20-40 czarnych oliwek; * 7-10 szt szalotek, lub niezbyt duże cebule; * ok 350 ml oleju...
Czar kuchni i ...
Przekąski
,
święta
,
Okazje różne
,
śledź
,
Kolacje
Karkówka peklowana, duszona w kapuście
Karkówkę taką jadłem w latach 60-70 ubiegłego wieku, serwowaną w wilu restauracjach, co prawda w nieco innej formie, podsmażaną z dodatkiem tłuszczu na którym była podsmażana, przeważnie z ziemniakami i ogórkiem kwaszonym.Kilka prób ...
Czar kuchni i ...
Obiad
,
Mięso wieprzowe
,
Kapusta
Musztarda ' 2016
Musztarda jeszcze raz. Ta powstała właściwie przypadkiem. Pojemnik z ziarnami gorczycy stawiałem na "swoim miejscu", trzymając w drugiej ręce przed chwilą zrobioną herbatę. Herbatę odstawiłem i jak to zwykle u mnie bywa, gdy coś mi "...
Czar kuchni i ...
Przetwory
,
Dodatki
,
Pasty
,
Przyprawy
,
Sosy zimne
Lussebullar (szwedzkie "Bułeczki św. Łucji")
Przepis i wykonanie z ubiegłego roku, a że 13 grudnia już niedługo, więc i ja dodaję swój przepis. Przepis ten podany mi został ze Szwecji , linią rodzinną, od rodowitej szwedki, ja tylko urozmaiciłem go dodaną do ciasta, suszoną goją, imitującą ...
Czar kuchni i ...
Tradycja
,
Ciasta desery
,
Szwecja
Musztardy własne
W sprzedaży jest mnóstwo odmian musztard, jednak każda zawiera ocet spirytusowy oraz mniejszą lub większą ilość "dodatków", poprawiaczy smaku i tym podobne składniki. Musztardy które sami robimy może smakowo ...
Czar kuchni i ...
Dodatki
,
Pasty
,
Ostre
,
Przyprawy
Ogórki karbowane w zalewie
Zawsze kończąc okres zapraw (około połowy września kiszenie ogórków)mówię: jeszcze tylko kapusta i to będzie koniec zapraw. Jednak jak co roku nigdy nie jest to faktyczny koniec robienia przetworów na zimę, bowiem zawsze coś mi w głowie zaś...
Czar kuchni i ...
Przetwory
,
Ogórki
Papryka faszerowana raz jeszcze
Papryka faszerowana nie jest niczym nowym na naszych, polskich stołach, a i przepisów jest mnóstwo. Sam robiłem ją wielokrotnie z różnymi odmianami farszu. Smak za każdym razem inny, zawsze jednak zjadana jest przez nas z apetytem. Ty...
Czar kuchni i ...
Mięsa różne
,
Papryka
,
Farsz
Nalewka ziołowo miodowa
Nalewki to płyny które można smakować, delektować się nimi i ... w odpowiedniej niewielkiej ilości traktować jako lek, odskocznię od codzienności. Umiar jak zawsze jest wskazany, a w przypadku nalewek ziołowych wręcz pożądany. Ta nalewka za...
Czar kuchni i ...
Desery
,
Alkohol
Śledź pieczarkowo koperkowy w oleju
Dawno nie zaglądałem do swojego almanachu, ale każde tłumaczenie może być odczytane jako zwyczajny wybieg. Prawda jest taka, że jak zwykle nowe przepisy wymagały dopracowania, kilku prób, poprawek, a nawet "odstawienia"na jakiś czas, z powodu braku ...
Czar kuchni i ...
Przekąski
,
Okazje różne
,
śledź
1
2
3
Następna
→