Codzienność spływa strugami deszczu
potyka się na wypukłości chodnika
wpada obcasem w zagłębienia
i kluczy pośród tak podobnych
do siebie zaułków
Przemokły płaszcz przykleja się do skóry
Zimno
_____________
A dla Was, kochani... Pełnej radości Wielkanocy. Odnalezienia wewnętrznego spokoju, spełnienia w gronie bliskich... Wszystkiego Tego, Co Najważniejsze. I żebyście nigdy nie znikali. Jak ja. Nie lubię Was zostawiać, bardzo nie lubię. Ale ostatnio... Wszystko przecieka, ucieka i się rozpływa. Nawet ciasta wychodzą z piekarnika z zakalcem. Może Wiosną będzie Lepiej.
Ciepłych słów mnóstwo, moi drodzy. Wkrótce Wrócę i będzie jak Kiedyś. Chcę Wrócić.
O.
Mazurek z kajmakiem
/przepis własny
Składniki ciasta:
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
70 g mąki ziemniaczanej
Masło zmiksuj z cukrem, śmietaną, żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Dosyp mąkę. Zmiksuj wszystkie składniki, uformuj kulę i zawiń ją w folię i włóż do lodówki na około godzinę, a najlepiej na całą noc.
Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na kwadrat grubości kilku milimetrów. Brzegi możesz udekorować w dowolny sposób – warkoczami splecionymi z kruchego ciasta albo wyciętymi z niego kształtami. Ważne, by brzegi mazurka były uniesione nieco, by masa mogła utrzymać się w jego ramach.
Przełóż ciasta na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz 15-20 minut w temperaturze 175°C, aż spód się zarumieni.
Wypełnienie:
powidła śliwkowe
masa kajmakowa
dowolne bakalie lub rozpuszczona czekolada do dekoracji
Na upieczonym spodzie rozsmaruj warstwę śliwkowych powideł, na niej umieść kajmak - by łatwiej było go rozsmarować, najlepiej podgrzać go nieco wcześniej, by nabrał rzadszej konsystencji i delikatnie rozsmarować go przy pomocy łyżki na warstwie powideł uważając, by się z nimi nie wymieszał . Wierzch udekoruj wedle uznania.
Smacznego!
Nieprawdopodobnie kruchy spód posmarowany lekko kwaskowatą warstwą śliwkowych powideł, przykrytych mleczno-słodką, kajmakową pierzynką, a do tego wszystkiego całość polana zygzakami gorzkiej czekolady. Pysznie.