→ Ostatnio piekę jakby mniej… Ale tylko ilościowo ;-) Dlatego coraz częściej będziecie mogli tu znaleźć przepisy na kilka ciastek, a nie całe blachy – jeśli ktoś będzie miał potrzebę pieczenia dla wojska, śmiało może zwiększać proporcje! :) Ktoś mógłby zapytać, czy warto uruchamiać piekarnik dla siedmiu ciastek… No cóż, jeśli chodzi o słodkości, to warto! :p
Składniki (7 sztuk):
3 łyżeczki oleju kokosowego
6 łyżek mąki orkiszowej
3 łyżki cukru kokosowego
50 ml mleka
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
5 migdałów
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej kokosowy rozpuścić (jeśli jest stały), połączyć z mąką, cukrem, ekstraktem i mlekiem. Do masy dodać posiekane migdały i wymieszać.
Z masy oddzielać małe kawałki, kulać w dłoniach, po czym spłaszczać i układać w odstępach na blaszce do pieczenia. Piec około 10-12 minut. Studzić na kratce i przechowywać w metalowym pojemniku.
I gotowe! :)