To mój ulubiony przepis na podstawowe gofry. Używam go od bardzo dawna i zawsze się sprawdza. Niestety nie pamiętam źródła z którego go zaczerpnęłam.
Poziom trudności: Łatwy
Porcja:1 gofr (65 g)
Kalorie: 141 kcal
Źródło: niestety nie pamiętam:(
Składniki na 14 gofrów:
- 2 szklanki mąki (320 g)
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju (72g)
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
1.Białka oddzielamy od żółtek.
2. Wszystkie składniki oprócz białek mieszamy na jednolitą i gładką masę.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Białka delikatnie mieszamy z masą.
5. Gofrownicę smarujemy tłuszczem.
6. Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy porcję ciasta.
7. Gofry pieczemy na rumiano.
8. Po upieczeniu wykładamy gofry na kratkę kuchenną, aby ostygły.
9. Podajemy z ulubionymi dodatkami.