Ten burger nie smakuje jak burger z makaronem zamiast bułki. Zmiana źródła glutenu, dymka sos sojowy zamiast soli w mięsie i jajko zamiast sera, sprawiają, że ten burger smakuje jak…ramen. Ma smak umami.
Na każdą kanapkę potrzebujesz 120 gr błyskawicznego makaronu chińskiego, ale pszennego, nie ryżowego. Lepiej nie brać tego z chińskiej zupki, bo zawiera utwardzony tłuszcz, lepiej kupić sam makaron.
Do tego 120-130gr mielonej wołowiny nie z paczki, a z mięsnego, na wagę.
Ugotuj makaron, odcedź, dodaj do niego 2 rozbite jajka, podziel na pół i wyłóż nim jakieś płaskie miseczki, ja użyłam form do mini tart/kremu bruleé. Schowaj do lodówki na godzinę.
Mięsi pomieszaj z łyżką sosu sojowego i garścią dymki. Ulep kulę, trochę spłaszcz i po środku zrób wgłębiebie, dzięki temu się nie skórczy.
Na patelni rozgrzej dobry tłuszcz, oliwę “pomace” lub olej kokosowy, na środek wrzuć mięso, na bokach przerzuć makaron z miseczek. Mięso smaż po 6 min z każdej strony, makaron ok.4. Na dolnej części ułóż rozszponkę lub rukolę, jeszcze trochę dymki, mięso, szybko usmaż jajko sadzone i przykryj drugą połową makaronu.
The post Ramen burger appeared first on CooLinarNy.