Bardzo lubimy tak zwane cake pops…czyli coś w rodzaju bajaderki….Największy ich czar polega na tym, że do środka możemy włożyć praktycznie wszystko…nieograniczone są możliwości kombinacji Dziś podajemy nasze dwie ulubione wersje.
Zachęcamy do wykonania tych ciasteczek wspólnie z dziećmi- dobra zabawa i tzw. quality time zapewnione
Składniki na wersję jasną
300 g ciasteczek ( my używamy też biszkoptu lub ciasta ucieranego)
50 g rozpuszczonego masła
100 g rozpuszczonej białej czekolady
100 g serka kremowego typu cream cheese (Philadelphia lub Piątnica)
50 g mielonych migdałów
2 łyżki rumu lub whiskey ( w wersji dla dzieci- sok z pomarańczy lub cytryny)
Składniki na wersję ciemną
300 g ciasteczek ( my używamy też biszkoptu lub ciasta ucieranego)
50 g rozpuszczonego masła
100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
50 g serka kremowego typu cream cheese (Philadelphia lub Piątnica)
2 łyżki kremu typu nutella ( my używamy kremu z gorzkiej czekolady z orzeszkami ziemnymi w środku)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki pigwówki ( w wersji dla dzieci- sok z pomarańczy lub cytryny)
Dodatkowo
około 150 g ciemnej lub jasnej czekolady
około 80 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
1. Wszystkie składniki na ciasteczka połączyć i formować niewielkie kulki ( wielkości orzecha włoskiego) i wstawić na kilkanaście minut do lodówki do stężenia. Ręce możemy zwilżyć wodą lub cukrem pudrem.
2. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, ostudzić. Stężałe kulki zanurzać w czekoladzie, nadziewać na patyczki i odstawiać do lodówki do zastygnięcia.