Są takie dni kiedy nie chce się nic robić i taka będzie ta sobota. Już to czuję. Nic nie chce się robić, ale coś słodkiego i dobrago by się zjadło. Dlatego, żeby się nie przepracować można szybciutko zrobić włoski suflet jabłkowy. Z jabłka i chleba.
Składniki:
1 jabłko
4 łyżki cukru
1 kieliszek soku jabłkowego
5 kromekchleba
2 jajka
1 szklanka śmietany 12%
1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
1. Jabłko obrać, pokroić w plasterki i pozbyć się gniazd nasiennych
2. Ułożyć jabłko na spodzie formy do pieczenia, zalać sokiem z jabłek i posypać 2 łyżkami cukru
3. Na jabłkach położyć chleb pozbawiony skórki i pokrojony w kostkę
4. Jajka wymieszać ze śmietaną, cukrem i skórką z pomarańczy, polać nią chleb
5. Piec 25 mniut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni