Kurczak ma to do siebie, że przyjmuje bardzo fajnie wszystkie przyprawy i marynaty. Największa trudność (przynajmniej ja tak mam) to przygotowanie go tak, żeby był soczysty w środku. Nauczyłam się, metodą prób i błędów, że najlepiej jest smażyć go na niewielkim ogniu i często obracać. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych i jednocześnie wyjątkowo prostych, czyli ma dwie najważniejsze dla mnie rzeczy :)
Składniki: filet z kurczaka jogurt naturalny łyżeczka musztardy (może być francuska) rozmaryn chili czosnek curry sól i pieprz (opcjonalnie) sok z cytryny
Czosnek, chili, rozmaryn i curry mieszamy w moździerzu i rozgniatamy (używam świeżej papryczki chili i rozmarynu). Przyprawy dodaję do jogurtu, dorzucam musztardę i trochę soku z cytryny. Kurczaka wkładam do foliowego woreczka (ten pomysł podpatrzyłam u Nigelli) i zalewam wcześniej przygotowaną miksturą :) Odkładam na minimum godzinę. Smażę na niewielkim ogniu (chociaż dobrze smakuje też ugotowany na parze, albo upieczony w piekarniku.
Śledzie w jogurtowym sosie to najlżejsza wersja śledziowych przekąsek. Połączenie jabłka, cebuli i jogurtu zapewnia potrawie świeżość i lekkość. Cebula Przeczytaj cały artykuł
Artykuł spanŚledzie/span w jogurtowym s...
Kurczak w sosie musztardowo miodowym to propozycja na pyszny i szybki obiad. Soczyste kawałki kurczakaRead More
Post Kurczak w sosie musztardowo miodowym pojawił się poraz pierwszy w Blog kulinarny - Kuchnia Marty.
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
To pyszne danie z dodatkiem ostrej musztardy i słodkiego syropu klonowego przypadnie do gustu wielu z Was. Syrop klonowy jest Przeczytaj cały artykuł
Post Udka kurczaka w sosie musztardowo-klono...
O tym, że bardzo lubię śledzie stali czytelnicy bloga na pewno dobrze wiedzą. Czasami mam na nie wielką ochotę i dlatego lubie je mieć w lodówce. Zazwyczaj kupuję matjasy i po wymoczeniu robię sobie kilka rodzajów, w occie, w zalewie ogórkowej i...