Wiele razy jesienią eksperymentowałam z wypiekami dyniowymi. Zazwyczaj wykorzystywałam do tego puree z pieczonej dyni. Pomyślałam, że podobnie można postąpić z batatem, czyli słodkim ziemniakiem. Wystarczy ugotować do miękkości i ubić na puree tłuczkie...
Do tej pory z dynią miałam niewiele wspólnego. Poza dyniową kostką sernikową, na blogu nie ma żadnego przepisu, który opierałby się na tym składniku. W tym roku nadszedł czas na zmianę. Mam dla Was kilka przepisów z użyciem puree z dyni. Ale zacznijmy ...
Koniec sierpnia do idealny czas na słodkie wypieki z udziałem dyni. W moim menu dynia pojawiła się dość niedawno, ok 5-6 lat temu. Na tyle mocno ją polubiłam, że z każdym rokiem poszerzam repertuar dyniowych potraw, zarówno na słodko, jak i na sł...
Dynia. Warzywo, które kojarzy się przede wszystkim z Halloween. A do tego amerykańskiego święta pozostał niecały tydzień. Więc może by tak jej użyć i upiec pyszny Sernik? Czyli co wyszło z mojego zastanawiania się jak wykorzystać krem kasztanowy.Ciasto...
Pasta z dyni i ciecierzycy to kolejna wariacja na temat królowej jesieni wśród warzyw czyli dyni. Do pasty wykorzystujemy puree- dynię warto upiec z czosnkiem, który nada paście przyjemną słodko-ostrą nutę. Smak pieczonego czosnku jest zupełnie inny ni...
Puree z dyni
Dziś ciąg dalszy przepisów z dynią. Dynia olbrzymka nie jest skonsumowana nawet w połowie więc niebawem będą następne. Mus z dyni przyda Wam się zarówno do wypieków jak i dań głównych. Dzięki niemu szybko przygotujecie dyniowy sernik, &#...
Dwa przepisy w jednym - puree z dyni i placki dyniowe z tegoż puree. Smaczne, bezmięsne i bardzo seoznowe danie. Puree dyniowe można przechowywać w lodówce, więc może wcale nie takie sezonowe...?