Będąc zjadaczką ogromnych ilości chleba, a zarazem przeciwniczką kulinarnej nudy, zgromadziłam spory zasób receptur na smarowidła do kanapek. Chcę podzielić się dwoma, które uprzyjemniają moje śniadania od wielu lat. Obazda to pasta z sera camembert, bardzo kremowa i sycąca. Idealnie pasuje do żytnich razowców, szczególnie takich ze słodową nutą. Najbardziej smakuje mi z plastrem pomidora, choć tradycyjnie zestawiana jest z rzodkiewą. Z kolei ziołowa pasta z tofu jest lekka i świeża w smaku. Najsmaczniej wypada na kromce z orkiszu lub jasnej mąki żytniej, w towarzystwie kiszonego ogórka i kiełków albo posypana podprażonymi ziarnami dyni i słonecznika.
Obazda na chlebie litewskim
Obazda po bawarsku
- 250g sera camembert
- 1/2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 mała czerwona cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- po szczypcie soli, pieprzu i kminku
Camembert pokroić w drobną kostkę, umieścić w misce wraz z masłem i śmietaną i wymieszać lekko rozcierając, by składniki dobrze się połączyły. Listki pietruszki i cebulę posiekać drobno, wmieszać do pasty wraz z przyprawami. By osiągnąć kremową konsystencję pasta musi postać w temperaturze pokojowej przynajmniej pół godziny.
Ziołowa pasta z tofu na jasnym chlebie żytnim ze słonecznikiem
Ziołowa pasta z tofu
- 250g tofu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek koperku
- garść liści bazylii
- kilka piórek szczypiorku
- szczypta białego pieprzu
- 1/3 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
Tofu dokładnie odsączyć, pokroić w kostkę. Posiekać czosnek i zioła razem z łodyżkami (po posiekaniu otrzymuję całą szklankę zieleniny). Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Pastę najlepiej przygotować dzień wcześniej, by miała czas się przegryźć.
Lekko zmienione przepisy z książki „Chleb własnego wypieku” Mirjam Beile
Artykuł Do chleba: obazda po bawarsku i ziołowa pasta z tofu pochodzi z serwisu Chleb Pod Grapą.