Tym razem coś na śniadanie. Nie wymaga smażenia ani używania tłuszczu. Świetnie smakuje, syci i zastępuje kanapki :) Można spokojnie stosować na diecie South Beach lub jeśli dba się o linię :) Muffinki przypominają nieco w smaku omlet. Są puszyste i pięknie się prezentują :)
Ilość: około 10-12 muffinek
Ostrość: brak
Czas: około 50 min
Składniki:
3 jajka
1 kulka mozarelli
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 opakowanie serka typu Bieluch
2 średniej wielkości pomidory
garść kaparów ze słoika
odrobina soli
pół łyżeczki pieprzu
Wykonanie: Bardzo proste. Należy przygotować dość dużą miskę. Posiekać na drobne kawałeczki mozarellę oraz pomidory i przełożyć do naczynia. Wbić jajka. Następnie wsypać odsączone kapary (jeśli nie lubicie słonych, to po wyjęciu ze słoika przelejcie je na sitku zimną wodą - ja tego nie robiłam, bo lubię ich słonawy smak), mąkę i przełożyć z opakowania serek (zamiast Bielucha możecie użyć innego białego serka kanapkowego lub sera żółtego typu Gouda). Posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać trzepaczką (ja korzystałam z elektrycznej) lub mikserem. Kiedy masa będzie gotowa, przygotować foremki. Ja do tego celu użyłam silikonowych z Ikei. Mogą też być formy w blaszce do pieczenia albo papierowe (trzeba je wcześniej wysmarować masłem lub olejem). Do 3/4 wysokości foremek należy wylać masę (podczas pieczenia urosną) i wstawić na około 40 min do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Wykałaczką lub cienkim patyczkiem można sprawdzać, czy są już gotowe. Jeśli są jeszcze wilgotne, należy je jeszcze podpiec. Po wyjęciu powinny być delikatnie zarumienione. Muffinki można zamrozić lub schować do lodówki i zjeść ze smakiem innego dnia. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podgrzewać można je w piekarniku lub mikrofali. Polecam też eksperymentowanie z innymi serami i warzywami :)
Ośmiornica podana z ziemniakami to tradycyjna hiszpańska przystawka, znana także jako sałatka galicyjska / ośmiornica po galicyjsku (pulpo a la gallega). To wyjątkowo prosta receptura. Idealnie sprawdza się w ciepłe dni danie jest lekkie, a dzi...
Serowe ciasto z urawin o niesamowicie pysznym smaku i delikatnej konsystencji. Wilgotna, leciutka i do tego bardzo prosta w
Post Serowe ciasto z żurawiną pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Śledź jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Ile gospodyń tyle przepisów na tę rybkę. Ja dziśRead More
Post Filety ze śledzia w oleju z suszonymi pomidorami i kaparami pojawił się poraz pierwszy w Blog kulinarny - Kuchnia Marty.
Znudziła mi się tradycyjnie podana kasza do obiadu, dlatego postanowiłam z niej zrobić pyszne muffinki serowe. Idealnie komponuje się jako dodatek do dania głównego.Składniki:100 g kaszy jaglanej4 pieczarki1/3 szklanki zielonego groszku1 ja...
Już nie raz czekała na mnie po powrocie do domu romantyczna kolacja przygotowana przez Madzię, nie inaczej było także w tą sobotę. Pyszna sałatka grecka z kaparami sprawdzi się idealnie również na inne okazji. Co [...]
Post Sałatka grecka z kaparami po...
Już kilka razu udało mi się upiec bardzo smaczne wytrawne ciasta, m.in. wytrawny keks z cukinią i camembertem, muffinki z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami czy te muffiniki z serem i suszonymi pomidorami. Dziś podobna propozycja &...
Święta bez śledzia to nie święta! :) Dziś wersja, o której od długiego czasu myślałam, bowiem z naszymi ulubionymi suszonymi pomidorami z kaparami ze sklepu Piotr i Paweł. To nie pierwszy raz, kiedy na naszym blogu pojawia się przepis właśnie z tymi po...