„Tak bardzo spodobało mi się dekorowanie bożonarodzeniowych pierniczków, że postanowiłam pobawić się w dekorowanie także przed tymi świętami. Nie upiekłam jednak pierniczków tylko kruche ciasteczka w formie pisanek. Udekorowałam je lukrem przygotowanym na bazie proszku bezowego. Takie kolorowe ciasteczka pisanki będą się pięknie prezentowały nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w koszyczku ze święconką. Można je wykonać znacznie wcześniej i przechować w metalowej puszce.”
Kruche ciasteczka pisanki
(przepis własny)
Składniki :
Ciasto:
200g miękkiego masła
150g cukru
1 jajko
400g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier:
15g pasteryzowanego białka w proszku
200g cukru pudru
35ml wody
zielony, żółty i różowy barwnik spożywczy
WYKONANIE
Ciasto
Miękkie masło utarłam z cukrem i ekstraktem waniliowym na puch. Dodałam roztrzepane jajko i ucierałam do uzyskania jednolitej masy. Wsypałam mąkę i mieszałam do połączenia składników. Przełożyłam ciasto na blat i zagniotłam. Owinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
Schłodzone cisto rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie na grubość 3-4mm. Dużą foremką w kształcie jajka wycinałam ciasteczka. Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ciasteczka powinny mieć jasnozłoty kolor. Upieczone przekładałam na kratę kuchenną do wystudzenia.
Lukier
Wymieszałam białka w proszku z cukrem pudrem. Wlałam wodę i miksowałam na średnich obrotach około 10 minut, aż masa stała się tak sztywna jak dobrze ubita piana z białek.
Gotowy lukier podzieliłam na trzy części. Do każdej dodałam inny barwnik i dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do foliowych woreczków cukierniczych z okrągłymi końcówkami i udekorowałam ciasteczka. Do wykonania konturów i dekoracji lukier powinien mieć taką gęstość by spadając z łyżki tworzył sopel. Lukier do wypełnienia powinien po spadnięciu z łyżki swobodnie się rozlewać. Do rozcieńczenia lukru należy użyć przegotowanej wody.
Do wykonania konturów i wzorów użyłam tylki Wilton #1, natomiast do wypełnień tylki Wilton #2.
Gdyby przez przypadek lukier za bardzo się rozcieńczył wystarczy dosypać cukru pudru.
Smacznego :)
Aronia