„Przy okazji robienia porządków w spiżarni znalazłam dwa słoiki kompotu z agrestu i kilka puszek mandarynek. Od razu przypomniał mi się przepis na proste i szybkie ciasto ucierane z takimi właśnie owocami, które dawniej dość często piekłam. Jeśli macie jeszcze agrest na krzaczkach z powodzeniem możecie go wykorzystać zamiast tego z kompotu. Ciasto będzie jeszcze lepsze.”
Ciasto z mandarynkami i agrestem
Składniki:
Blaszka o wym. 21x36cm
Ciasto:
250g mąki
130g masła
130g cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 puszki mandarynek o poj. 315ml
2 słoiki kompotu z agrestu o poj. 350ml
Osączyłam owoce na sicie.
Miękkie masło utarłam z cukrem na biały krem. Dodałam jajka, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobiłam mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstego kremu. Rozsmarowałam ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyłam owoce.
Kruszonka:
250g mąki
180g masła
130g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Roztopiłam masło. Wymieszałam mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Wlałam roztopione masło i mieszałam, aż powstała kruszonka. Posypałam nią owoce rozłożone na cieście.
Wstawiłam ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piekłam 45minut. Zimne posypałam obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Aronia