Smak znany i uwielbiany…sernik i brzoskwinie…idealna para Ciasto bardzo eleganckie, efektowne i smaczne. Klasyczna, tradycyjna masa serowa, kruche ciasto i brzoskwinie z puszki = rozkosz dla podniebienia Polecam gorąco !!!
Składniki na blachę 20/30 cm:
Ciasto kruche:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 jajo
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru
Masa serowa:
- 1,5 kg sera białego tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 12 jaj
- 200 g masła
- 2 szkl. cukru
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 puszka brzoskwiń
1. Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko i krótko w jednolitą kulę. 2/3 ciasta chłodzimy w lodówce, pozostałą część zamrażamy.
2. Masa serowa: masło ucieramy na puch z połową cukru i cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodajemy stopniowo twaróg oraz budyń, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Dodajemy je do masy serowej, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
3. Ciasto kruche chłodzone w lodówce wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy 5 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. Następnie wylewamy na nie masę serową, brzoskwinie odsączone z syropu i pokrojone w kostkę możemy wmieszać do masy lub ułożyć na jej wierzch (podobnie jak robię to ja). Wierzch ciasta posypujemy zamrożonym ciastem kruchym, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sernik pieczemy 70 minut w 180 st. Kiedy wierzch mamy już dobrze zarumieniony, przykrywamy go folią aluminiową, by nie spiekł się zbyt mocno. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku przez 30 minut, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Smacznego