Nie tłumaczę się, że mnie nie było tylko od razu przechodzę do przepisu (tak wiem Haniu miał być wczoraj).
Tort powstał na bazie przepisu Kwestii Smaku ale trochę go stuningowałam :)
Co potrzebujemy: - 6 białek
- 300 g cukru
- 250 ml śmietany 30%
- 3 łyżki masła orzechowego
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki sosu toffee (można kupić, a można zrobić, przepis tutaj )
Co robimy:
- Bezę przygotowujemy tak jak robiłam to w przepisie na letni torcik bezowy, czyli TUTAJ
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej mascarpone i masło orzechowe, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy sos toffee.
- Gotowe, wystudzone krążki bezowe przekładamy masą i wkładamy do lodówki. Całość można dla ozdoby posypać cukrem pudrem lub kakao.
I gotowe!
Tort jest bardzo sycący i idealnie nadaje się na grudniowe wieczory.
Genialnie sprawdzi się też na święta, tym bardziej, że bezę można upiec 2 dni wcześniej.
Miłego wieczoru Kochani!
Pozdrawiam
Talerzyk