No to czas polskiej, złotej jesieni już umarł i za oknem mamy jak mamy.
Zimno, buro i źle!Już czas na długie płaszcze, szale i O LOSIE zakładam już czapkę!
Więc nic innego nie może pojawić się dziś na moich talerzach jak rozgrzewająca zapiekana kasza! Kasza jak wszyscy wiedzą jest chyba zdrowa, ale na pewno smaczna.
No to co czas na przepis!
Co potrzebujemy: - 200 g mięsa na gulasz
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- natka pietruszki
- 100 g kaszy jaglanej
- puszka pomidorów
- 250 ml rosołu
- sól, pieprz
- kurkuma, słodka papryka, pikantna papryka
- 100 g tartego sera (mozzarella)
- oliwa
Co robimy:
- Podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Na osobnej patelni podsmażamy czosnek, po chwili dodajemy pokrojonego bakłażana i cukinie. Smażymy przez 5 minut.
- Podsmażone mięso, cukinie i bakłażana wrzucamy razem do garnka, dodajemy kaszę jaglaną, pomidory i bulion. Po zagotowaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Po zagotowaniu całość wrzucamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego przykrytego folią aluminiową i wsadzamy do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni) na 30 minut.
- 5 minut przed wyciągnięciem z pieca zdjąć folię i całość posypać startym serem i piec przez pozostały czas.
I gotowe! Oczywiście można z przepisu wyrzucić mięso i danie będzie idealne dla wegetarian.
My oczywiście jesteśmy mięsożerni i nie wyobrażamy sobie takiej wersji :)
Mam nadzieję, że przepis się spodobał.
Jeśli zechcecie go wypróbować to koniecznie czekamy na efekty Waszych poczynań!
Miłej soboty!
Ja wracam do nauki...