No witajcie! Dzisiaj o pizzerii, która mieści się przy najbardziej stylowej ulicy Bydgoszczy, czyli przy Gimnazjalnej. Jak wiecie tam możecie znaleźć i Landschaft i Burger Park, i od jakiegoś czasu także Barzze o której trochę Wam opowiemy.
Barzza to pizzeria, w której podają pizzę napoletane. Zapytacie co to takiego? A my Wam odpowiemy, że jest to rodzaj pizzy pochodzący z Neapolu, charakteryzuje się ona sposobem pieczenia i wykorzystywanymi składnikami. Taki placek z Neapolu jest wypiekany w ceglanym piecu w temperaturze 450 stopni, a czas pieczenia to zaledwie 60-90 sekund. Jeśli chodzi o składniki to podstawę stanowią soczyste pomidory i mozzarella di Bufala Campana, wytwarzana z mleka bawolic.
Dość tej wiedzy, przejdźmy do konkretów. W Barzzie panuje sympatyczna atmosfera, hipsterski wystrój jak w wielu knajpach czyli drewno, tablicówka, żarówki do dekoracji i duże drewniane stoły, wszystko fajne i miłe.
Jeśli chodzi o jedzenie to z menu wypisanego na tablicy zamówiliśmy Capriciose z serii Pizza Rossa z pomidorami san marzano na spodzie (mozzarella, karczochy, oliwki, szynka cotto, pieczarki) i Paolo z serii Bianca z mozzarellą i oliwą na spodzie (pomidorki cherry, rukola, szynka parmeńska, parmezan, mozzarella di bufala. A do picia, jak to przystało na upalny dzień wzielismy cytrynowo-limonkową lemoniadę. |
Za nami możecie popodziwiać elementy wystroju ;) |
|
Zawsze z telefonem! |
Swoje zamówienie otrzymaliśmy naprawdę szybko i co najważniejsze synchronicznie (razem) jak przystało na porządne miejsce. Pizze już samym wyglądem zachęcały do jedzenia, więc mieliśmy nadzieje, że smakowo też dadzą radę. I nie zawiedliśmy się!
Moja pizza czyli Paolo była idealnym wyborem. Na dobrze wypieczony, cienkim cieście idealnie współgrały ze sobą świeże położone na ciasto składniki. Szynka parmeńska pierwsza klasa i ta roztopiona mozzarella mmm.. pyszności! Gdy całość polało się czosnkową oliwą (na stolę mamy do dyspozycji czosnkową i ostrą oliwę) to osiągało się pizzę idealną!
|
Paolo |
|
I pyszna oliwa! |
Jeśli chodzi o Capriciose Matiego, to nie były to moje smaki, Mati sam mówił, że moja lepsza ale i tak bardzo ją doceniamy. Pyszne pomidory na spodzie, dobrej jakości kapary i oliwki fajnie ciągnący się ser smakowały bardzo dobrze i zasługiwały na dobrą czwórkę.
|
Capriciosa |
Lemoniada była za to świetnym dodatkiem do dań, lekka, orzeźwiająca z suszoną miętą, myślę, że była najlepszą lemoniadą jaką piłam w Bydgoszczy.
|
Lemoniada! |
Podsumowując:
Ciasto: Petarda (puszyste wyrośnięte boki i kruchy środek ideał)
Dodatki: Świeże, smaczne i dobrze skomponowane
Cena: Za Capriciose 20, za Paolo 23, za lemoniadę 9
Odczucia: Naszym skromnym zdaniem podrzędnego zjadacza pizzy uważamy, że to wyśmienita pizza. Idealna alternatywa dla spolszczonych placków z milionem składników na sobie.
W pizzach z Barzzy definitywnie czuć doświadczenie i smak Neapolu, dlatego wpadajcie tam śmiało, my na pewno zajrzymy tam jeszcze nie raz!
PS Zrobiliśmy też krótką filmową relację, mamy nadzieję, że Wam się spodoba! (jeśli tutaj film nie zadziała, to możecie znaleźć go także na naszym Facebook'u)