Ostatni egzamin za mną. Wczoraj napisałam mam nadzieję ostatni egzamin przed obroną magisterki. Oby się udało, wyniki mają być jutro, najdalej we wtorek. Jeśli się uda to zostanie tylko walka z UW o wyznaczenie terminu obrony, a potem to już z górki :) Chciałabym mieć to do początku lipca za sobą. Dzisiaj już niedziela, ja jestem padnięta, a pogoda za oknem wietrzna i burzowa. Wczoraj udało się złapać parę promieni słonecznych i było całkiem miło. Muszę Wam jeszcze napisać, że poszukiwałam dla znajomego tłumacza przysięgłego. Nawet nie wiedziałam, że tyle ofert na
tłumaczenia przysięgłe jest tyle ofert. Udało mi się w końcu znaleźć za fajną kwotę, ale i tak pomyślałam, że wybrałam zły kierunek studiów ;)
Dzisiaj mam dla Was idealną propozycje na lato. Pyszna, lekka, wilgotna tarta jogurtowa z truskawkami :) Jest na maksa jogurtowa, bo i ciasto kruche zrobiłam z dodatkiem jogurtu :) Prosta w przygotowaniu, bardzo orzeźwiająca i najlepsza prosto z lodówki :) Polecam, bo o dziwo nawet ja jadłam i przeżyłam ;)
Tarta jogurtowa z truskawkamiSkładniki:200g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
350g mąki
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 jogurtu naturalnego każdy po 330g
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
pół szklanki cukru
400g truskawek
Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. W powstałym stożku robimy otwór i wbijamy jajka oraz dodajemy jogurt naturalny. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do miski. Wszystko razem zagniatamy (najpierw w misce, potem na blacie) i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Robimy z ciasta kulę i wrzucamy do lodówki na 15-20 minut, aby ciasto się schłodziło. Jogurty naturalne, jajka, mąkę i cukier blenderujemy na gładką masę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy do wymiarów formy na tartę i przekładamy. Obciążamy tartę np. fasolą i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wylewamy masę jogurtową i wstawiamy ponownie na 35-40 minut. Wierzch tarty powinien być ścięty. Tartę studzimy na kratce, a następnie dekorujemy truskawkami, wciskając je w masę jogurtową. Tartę schładzamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego!