Nie było mnie długo. Brak czasu i weny, aby wejść do kuchni i coś upiec czy ugotować. Jeśli już to coś bardzo na szybko, bo ostatnie dwa tygodnie były trudne. W dodatku znowu dopadło mnie przeziębienie i nijak nie mogłam się zmobilizować, żeby coś zrobić ciekawego w kuchni. Natłok obowiązków, zmienna pogoda, różne dobre i te gorsze myśli. Dużo też się dzieje w kwestiach organizacji ślubu. Ostatnio szukam różnych inspiracji jak udekorować salę, co dać gościom w prezencie itp. Zaciekawił mnie pomysł zrobienia ślubu pod namiotem. Firma
http://mastermarket.com.pl ma bardzo ciekawe namioty, w różnych kolorach i kto wie, może gdybym miała mniej gości na weselu to zorganizowałbym ślub pod namiotem spoglądając na niebo? ;)
Ech rozgrzebanych jest wiele tematów w głowie, a tutaj za chwilę święta, sprzątanie, gotowanie... Jakoś nie mam na to siły. Te święta będą inne. Po raz kolejny pewnie bez śniegu, ale po raz pierwszy bez dziadka. Pojawi się za to mój Facet, który za niecałe pół roku będzie moim mężem. Dziwne figle płata los. Z jednej strony uśmiech i radość, że jest ta druga połówka, a z drugiej ból, że dziadka z nami nie ma, że nam go brakuje...
Muszę na jutro przygotować puszkę z ciastkami dla pewnego wysokiego osobnika i jego kolegi ;) Na pierwszy ogień poszły ciastka owsiane, bo M. bardzo je lubi, a po drugie, bo ja je lubię robić ;) Znowu troszkę inne połączenie składników, dodanie pysznych i słodkich rodzynek oraz trochę kwaśniejszej żurawiny. Do tego obłędny zapach skórki pomarańczowej... Po prostu je uwielbiam <3
Ciastka owsiane z żurawiną i rodzynkamiSkładniki:200g masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 szklanki płatków owsianych (u mnie 150g górskich i 50g błyskawicznych)
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g żurawiny
100g rodzynek
1 łyżeczka zasuszonej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:Miękkie masło wraz z cukrem ucieramy do momentu aż powstanie jasna masa. Dodajemy jajko i miksujemy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i skórkę z pomarańczy. Mieszamy i dodajemy suche składniki do utartego masła. Całość wyrabiamy szybką ręką lub mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy żurawinę i rodzynki, mieszamy ponownie i formujemy ciastka. Gotowe ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. Smacznego!