Prawda jest taka – wielu ludzi trzyma nóż i widelec w taki sposób, że ma się wrażenie, jakby chcieli zrobić krzywdę kotletowi leżącemu na talerzu.
![product-1630](http://born-to-cook.blog.pl/files/2015/08/product-1630.jpg)
- nie trzymamy sztućców zbyt blisko „główek” (łyżka, widelec) lub ostrza (nóż).
- nie wymachujemy nimi podczas rozmowy.
- nie opieramy ich o talerz i stół, podczas przerwy w jedzeniu. Kładziemy je na talerzu skierowane do środka: widelec na godzinie 7, a nóż ząbkami w naszą stronę na godzinie 5.
- nie wkładamy do ust za dużych kęsów i nie nabieramy na łyżkę zbyt dużo zupy.
- kończąc posiłek, sztućce układamy równolegle na godzinie 5.
![nakrywanie_stolu_03](http://born-to-cook.blog.pl/files/2015/08/nakrywanie_stolu_03.jpg)
Źródło tekstu: Logo24
Zdjęcie: serwisy-obiadowe24.pl