Historia czekolady jest niezwykle ciekawa! Jeśli chcesz się o niej czegoś dowiedzieć, zajrzyj do postu: Coś niecoś o czekoladzie.
Składniki:
około 12 sztuk
150 g masła
2 duże jajka
180 ml mleka
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
200 g cukru
1 cukier waniliowy
150 g mlecznej czekolady
1 brzoskwinia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (góra-dół).
2. Rozpuść masło w łaźni wodnej – w tym celu pokrój masło na mniejsze kawałki, włóż do miski i połóż ją na garnek z gotującą się wodą. Ja wkładam mniejszy garnuszek do większego z gotującą się wodą. Gdy już masło się rozpuści, zostaw je do przestygnięcia.
3. Zmiksuj blenderem/mikserem jajka z mlekiem. Na razie odstaw.
4. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao przez sitko do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj do połączenia się składników.
5. Do suchych składników dodaj masę mleczno-jajeczną i wymieszaj. Następnie wlej roztopione masło i dobrze wymieszaj.
6. Pokrój czekoladę na kawałki i dodaj do masy, wymieszaj.
7. Pokrój brzoskwinię na kawałeczki.
8. Do formy na muffiny włóż papilotki. Każdą papilotkę napełniaj masą prawie do pełna (zostaw wolne 0,5 cm do brzegu papilotki). Na wierzch każdej babeczki połóż po 3 kawałki brzoskwini, lekko zanurzając ją w masie. Piecz przez 22 minuty.
9. Po przestudzeniu babeczek posyp je cukrem pudrem.