Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
XII edycja Festiwalu Dobrego Smaku- podsumowanie
Blog kulinarny Biedronka w kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
39
Kategorie
82
XII edycja Festiwalu Dobrego Smaku- podsumowanie
Na napisanie podsumowania ostatniej odsłony Festiwalu Dobrego Smaku postanowiłam dać sobie nieco więcej czasu niż zwykle. Ta chwila oddechu była mi potrzebna, zwłaszcza, że czytając tegoroczne relacje z Festiwalu miałam wrażenie, że w tym samym czasie odbyły się w Łodzi dwie, zupełnie różne imprezy...
Wszystkie zdjęcia pochodzą
z facebookowego profilu Festiwalu Dobrego Smaku
W tym roku na korzystanie z dobrodziejstw Festiwalu miałam zaledwie dwa dni.
W czwartek miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w imprezie otwierającej Festiwal połączonej ze wspólnym gotowaniem pod okiem Pawła Kibarta, która odbyła się w
Book&Cook
. Podczas spotkania gotowaliśmy wykorzystując produkty tradycyjne i lokalne z regionu łódzkiego.
W piątek udałam się na krótki spacer szlakiem festiwalowych restauracji. To, co niezwykle mnie ucieszyło to fakt,że na 7 wytypowanych przeze mnie miejsc, aż 6 zostało docenione bądź głosami Jury bądź w głosowaniu publiczności. Moja ukochana Mebloteka Yellow niestety nieco w tym roku "przekombinowała", co jest dowodem na to, że nawet najbardziej doświadczonemu lokalowi może zdarzyć się wpadka ;). Jak widzieliście na moim
facebookowym profilu
- udało nam także wpaść do Lokalu, który jak zwykle nas nie zawiódł.
Relację z ostatniego dnia Festiwalu mogliście śledzić na bieżąco na Facebooku, gdzie na gorąco podawałam Wam wyniki ogłaszane
na scenie hotelu Double Tree by Hilton.
Przechodząc do podsumowania...
Mam takie wrażenie, że w Łodzi
pojawiło się
bardzo dużo speców od Festiwalu, którzy wiedzą najlepiej, co należałoby w tej imprezie zmienić - sama zresztą wpadłam w tą pułapkę koncentrując się
w zeszłym rok
u na elementach, które moim zdaniem wymagają poprawy...
Festiwalem od lat zachwycają się osoby spoza Łodzi podczas, gdy my- zgodnie z powiedzeniem "cudze chwalicie, swego nie znacie" narzekamy i koncentrujemy się na tym, co nie zadziałało...
Dlatego, idąc za przykładem
Taste away
w tym roku w podsumowaniu swoją uwagę skupiam na trzech rzeczach, które warto wyjątkowo docenić i podkreślić.
1. Temat przewodni
Smaki dzieciństwa to idealny, festiwalowy temat. Z jednej strony dający ogromne pole do popisu kucharzom, z drugiej zaś tak bliski każdemu z nas. Mogliśmy zatem spróbować dań, które na nowo odkryły przed nami różne smaki dzieciństwa- te znienawidzone (szpinak/wątróbka) , ulubione (blok czekoladowy, zalewajka), wakacyjno-kolonijne (knedle, ozorki, lody) czy międzynarodowe (kufte, kalmary).
2. Lista festiwalowych restauracji
Czy zwróciliście uwagę na to, że prawie połowa restauracji i kawiarni biorących udział w Festiwalu to debiutanci? Jak dla mnie to najlepszy dowód na to, że zarówno Festiwal, jak i łódzka gastronomia ma się bardzo dobrze. Nie martwi mnie fakt, że niektóre docenione w ubiegłych latach restauracje nie wzięły udziału w konkursie. Chwila wytchnienia należy się każdemu- również restauracjom takim jak Ato Sushi, które podczas festiwalu odwiedzała zawsze rekordowa liczba gości.
3. Przygotowanie restauracji
Ogromnie cieszy mnie fakt, że z roku na rok restauracje i kawiarnie Festiwalu są coraz lepiej przygotowane do Festiwalu. Oczywiście- wpadki zdarzają się każdemu, ale w tym roku było ich o wiele mniej, niż w latach ubiegłych.
Być może wynika to z tego, że uczestnicy zdali sobie sprawę z tego, że umiejętności szefa kuchni to ważny, ale nie jedyny z czynników przesądzających o sukcesie w tej imprezie. Równie istotne jest nawiązanie dania i przygotowanie restauracji do tematu przewodniego Festiwalu oraz obsługa (sprawne wydawanie kolejnych porcji oraz atmosfera panująca wśród pracowników restauracji- to naprawdę da się wyczuć ;))
Kolejna wędrówka szlakiem festiwalowych restauracji- już za rok. Nie wiem jak Wy, ale ja czekam na nią z ogromną niecierpliwością!
Blog kulinarny Biedronka w kuchni
19 lip 15
Polecane przepisy
Restaurant Week: Destynacja Woławina
To już 7 edycja Festiwalu Restaurant Week, której ambasadoruję i nie dość, że coraz trudniej mnie zadowolić, bo z roku na rok jestem coraz bardziej wybredny, to jeszcze coraz ciężej mnie zaskoczyć. Jednak przez te 3,5 roku nauczyłem się jednego—&...
food²
Recenzje
,
Wrocław
,
Restaurant Week
Festiwal Conrad – europejski festiwal literacki już w październiku!
Już 24 października rozpocznie się 8. edycja Festiwalu Conrada, jednego z największych europejskich festiwali literatury. Wśród zaproszonych gości pojawią się najwybitniejsi pisarze z całego świata, m.in. Richard Flanagan, Michael Cunningham, Eleanor C...
OkiemMK - Blog o Książkach, Kulturze i Kuchni
Książki
,
Informacyjnie
,
Spotkanie z autorem
,
Imprezy
Poznański Festiwal Kryminału Granda
23 września rusza druga edycja Poznańskiego Festiwalu Kryminału GRANDA. Tym razem przez wybrane motywy przewodnie: zazdrości, chciwości i zdradę, gości Festiwalu prowadzić będzie 25 pisarzy zarówno mistrzowie polskiego kryminału, jak i wschodzą...
OkiemMK - Blog o Książkach, Kulturze i Kuchni
Książki
,
Informacyjnie
,
Spotkanie z autorem
,
Imprezy
,
Festiwal literatury
Poznań, Mieszko, Dobrawa i Wspólny Stół
Coś dla ciała ale i sporo dla ducha – dziesiąta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu wskazuje, że wydarzenie zmierza ku najlepszym europejskim standardom współczesnych wydarzeń kulinarnych. Przaśne biesiady pierogowe zdają się nam ...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Z podróży
,
O wydarzeniach
,
Poznań
,
Monika Kucia
,
Piotr Bikont
,
Juliusz Podolski
,
Pierogi
,
Ewa Michalska
,
Jaś Kuroń
,
Katia Roman-Trzaska
,
Małgosia Minta
,
Michał Sejda
,
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu
,
Paweł Loroch
,
Piotr Michalski
Festiwal Dobrego Smaku 2016
Witajcie :)Dzisiaj w Łodzi rusza kolejna edycja Festiwalu Dobrego Smaku, na którą serdecznie Was zapraszamy. Jest to jedna z tych atrakcji, której prawdziwy łasuch nie może opuścić. ;) Tym razem hasłem festiwalu są Cztery Strony Świata, czyli kuchnie r...
BasjulowePasje
Recenzje i podróże kulinarne
Czas Dobrego Sera 2016 – migawki z festiwalu
Czas Dobrego Sera czyli Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka który odbywa się Sandomierzu. W tym roku była to już VI edycja. Wybraliśmy się do tego pięknego miasta z kilku różnych powodów. Z Tarnobrzega mamy blisko, a sery wprost uwielbiamy ...
Mienta blog
Ciekawe miejsca
,
Czas dobrego sera
,
Festiwal sera
,
Fotorelacja
,
Sandomierz
XII edycja Festiwalu Dobrego Smaku- podsumowanie
Na napisanie podsumowania ostatniej odsłony Festiwalu Dobrego Smaku postanowiłam dać sobie nieco więcej czasu niż zwykle. Ta chwila oddechu była mi potrzebna, zwłaszcza, że czytając tegoroczne relacje z Festiwalu miałam wrażenie, że w tym samym czasie ...
Blog kulinarny Biedronka w kuchni
XII edycja Festiwalu Dobrego Smaku- Preselekcje
XII edycja Festiwalu Dobrego Smaku odbędzie się już w najbliższy weekend. W tym roku, za sprawą hasła przewodniego, przypomnimy sobie smaki dzieciństwa. W tegorocznej odsłonie FDS bierze udział aż 25 restauracji i 11 kawiarni. Podobnie jak rok te...
Blog kulinarny Biedronka w kuchni
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha