Gołąbki wśród moich znajomych mają opinię dania, którego przygotowanie trwa bardzo długo i przy którym nieźle trzeba się ... "namęczyć";) Mam nadzieję, że poniższym przepisem rozprawię się tym mitem. Gołąbki nie są co prawda daniem,które przygotujecie w jednym garnku i po ich zrobieniu jest trochę zmywania, zapewniam Was jednak, że ilość garów do zmycia równa się temu, co zastaniecie w zlewie po przygotowaniu klasycznego schaboszczaka z ziemniakami i surówką.
Z podanych proporcji otrzymacie 12 dużych gołąbków.
POZIOM TRUDNOŚCI: prosteCZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut (przygotowanie)+ 1 godzina (zapiekanie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
- duży garnek
- patelnia
- rondelek
- naczynie żaroodporne
- tarka
- blender
- duża miska
SKŁADNIKI:
- 1 główka kapusty
- 2 łyżki oleju
- 500 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego)
- 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
- 3 marchewki
- kawałek selera korzeniowego
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- pomidory w puszce
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Kapustę myjemy, zdejmujemy zewnętrzne liście a następnie nożem wycinamy głąb, po czym delikatnie zdejmujemy warstwami liście uważając by ich uszkodzić.
- Tak przygotowane liście wkładamy pojedynczo do wody zagotowanej z 1 łyżką soli w dużym garnku i blanszujemy przez około 1 minutę, po czym wyjmujemy i odkładamy na bok.
- W międzyczasie w rondelku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotowujemy także warzywa: marchew, pietruszkę i seler korzeniowy ścieramy na tarce o dużych oczkach, seler naciowy kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Po kilku minutach (gdy cebula się zeszkli) dodajemy pozostałe warzywa, całość przyprawiamy solą i pieprzem.
- Podsmażone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy ryż i surowe mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowany farsz zawijamy w największe liście kapusty i układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym wyłożonym uprzednio częścią pozostałych liści.
- Pomidory miksujemy z koncentratem pomidorowym i zalewamy nimi gołąbki, a następnie przykrywamy resztą liści i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez godzinę.
WŁALA :)