Przepis na fajną przystawkę :)
Składniki:
500 g boczku wędzonego (najlepiej kupić już pokrojony w plastry to ułatwia pracę)
2 filety z kurczaka
200 g fig suszonych
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki miodu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
sól, pieprz do smaku
do dekoracji roszponka
Wykonanie:
1. Fileta umyć pokroić na 2-3 cm kawałki, obtoczyć w marynacie z łyżki oliwy z przyprawami. Odstawić na 20 minut.
2. Przygotować płyn do polewania roladek w trakcie pieczenia. Pozostałą oliwę wymieszać z miodem, sosem sojowym, papryką, solą i pieprzem. Każdą z fig przekroić na pół.
3. Na rozłożony plaster boczku ułożyć kawałek kurczaka i figi. Zawinąć. Ułożyć na blasze tak, aby roladki się nie rozwinęły (można również użyć wykałaczek lub sznurka).
4. Wszystkie roladki polać połową przygotowanego płynu. Włożyć do piekarnika, zapiekać 20-30 minut w temp 160-180 stopni, w zależności od piekarnika. W połowie pieczenia polać resztą płynu.