Przepis na wędlinę domowej roboty :) Zapraszam
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
5 łyżek oleju
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej Prymat 2 łyżeczki soli peklowej Prymat
Wykonanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, zrobić małe otworki, żeby przyprawy mogły wejść do wnętrza mięsa. Przygotować marynatę z przypraw i oleju.
2. Dokładnie wetrzeć marynatę w mięso. Całość dobrze zawinąć w folię spożywczą formując odpowiedni kształt np. wałek. Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
3. W rondlu umieścić mięso, zalać wodą tak żeby zakrywała mięso. Po zagotowaniu wody gotować jeszcze 1 godzinę. Po tym czasie mięso odstawić, żeby odpoczęło (dajmy mu przynajmniej 30 minut) dopiero po tym czasie ściągamy folię to gwarantuje, że mięso będzie soczyste.