Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na ziemniaczaną zapiekankę z dodatkiem boczku i pieczarek.
Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować:
- 3-4 ziemniaki
- 150 g wędzonego boczku
- 250 g pieczarek
- starty ser cheddar
- posiekany koperek
- granulowany czosnek
- sól i pieprz do smaku
- olej
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. W tym czasie na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę przez ok. 10 min.
3. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, oprószamy solą, by szybciej puściły wodę i całość smażymy przez kolejne 10 minut.
4. Usmażone pieczarki i boczek obficie doprawiamy pieprzem.
5. Ugotowane i odcedzony ziemniaki przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i oprószamy sporą szczyptą granulowanego czosnku.
6. Na wierzch przekładamy usmażony boczek z pieczarkami i całość posypujemy startym serem cheddar.
7. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut.
8. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżym koperkiem.
SMACZNEGO! :)