Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na zapiekankę, czyli najlepszy sposób na wysprzątanie lodówki. Ponieważ zalegało w niej trochę mrożonek postanowiłam je w końcu wykorzystać i dzięki temu miałam smaczny obiad na 2 dni.

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:
- porcję makaronu (u mnie razowe świderki)
- 450 g mrożonej mieszanki białego i zielonego kalafiora
- 200 g mrożonej zielonej fasolki
- 1 kulkę zszarzeli
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
- 400 ml śmietany 18%
- 1 żółtko
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 łyżeczkę bazylii
- 1 łyżeczkę granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do miski.
2. Mrożone warzywa wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Następnie odcedzamy i przekładamy do makaronu.
3. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, a następnie dodajemy go do makaronu i warzyw.
4. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli.
5. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.
SMACZNEGO! :)