Dziś zapraszam na orzeźwiający sos jogurtowo-bazyliowy z dodatkiem ostrej musztardy. Taki sos smakuje rewelacyjnie zarówno w połączeniu z rybami, jak i z grillowanym mięsem. Musicie go spróbować, bo po prostu jest przepyszny!
- pół pęczka świeżej bazylii
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaską łyżeczkę ostrej musztardy (ja użyłam musztardy rosyjskiej Kamis)
- szczyptę soli i pieprzu do smaku
1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i blendujemy.
Uwaga: Jeśli posiadacie bardzo mocny blender, który może spowodować, że sos będzie za rzadki, należy zblendować wszystkie składniki tylko z 1 łyżką jogurtu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy pozostałe 3 łyżki jogurtu, a całość wystarczy już tylko wymieszać.