- 1 łyżkę oleju do smażenia
1. Ciasto francuskie wykładamy na blaszce do pieczenia i kroimy na 8 równych części.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (przez ok. 1 minutę) i dodajemy mrożony szpinak.
3. Szpinak podsmażamy na patelni do jego całkowitego rozmrożenia (ok. 20 minut).
4. Po upływie tego czasu zmniejszamy ogień i dodajemy starty na grubych oczkach ser salami oraz pokrojony w cienkie plasterki ser pleśniowy.
5. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy (użyte sery są na tyle słone, że nie potrzeba dodatkowo dosalać farszu).
6. Tak przygotowany farsz odstawiamy do przestygnięcia.
7. Wystudzony farsz przekładamy łyżką na pokrojone ciasto francuskie. Każdy kawałek składamy w kopertę, czubki można dodatkowo docisnąć, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.