Cześć Wszystkim! :)
Dzisiaj zapraszam na pyszną, azjatycką przystawkę, czyli sajgonki z dodatkiem paluszków surimi.
Do przygotowania porcji ok. 20 sajgonek potrzebujemy:
- 100 g papieru ryżowego (najczęściej papier ryżowy sprzedawany jest w opakowaniu 100 g, lub 250 g. Duże opakowanie wystarczy Wam na ok. 50 sajgonek)
- połowę kapusty pekińskiej
- 2 średnie marchewki
- połowę dużej czerwonej papryki, lub jedną mniejszą
- połowę opakowania suszonych grzybów mun (całe opakowanie zawiera 50 g grzybów)
- 250 g paluszków surimi o smaku krabowym (1 duże opakowanie)
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżkę sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju do smażenia
- szczypta pieprzu do smaku
- sos słodki chilli
1. Przygotowanie sajgonek zaczynamy od umycia, poszatkowania i pokrojenia wszystkich warzyw.
2. Kapustę pekińską i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Następnie należy przygotować grzyby mun, wg. instrukcji na opakowaniu. Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie gotujemy przez kolejne 10 minut. Po namoczeniu grzyby znacznie zwiększą swoją objętość.
4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez 1 minutę przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym dodajemy startą marchewkę.
5. Po 5 minutach dodajemy pokrojoną paprykę, a po kolejnych 10 minutach kapustę pekińską. Całość podsmażamy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
6. Następnie doprawiamy sosem sojowym, sosem ostrygowym, cukrem i szczyptą pieprzu.
7. Dodajemy ugotowane i odcedzone grzyby mun, zmniejszamy ogień i podsmażamy przez kolejne 15-20 minut, aż grzyby będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy, aby nic się nie przypaliło.
8. Tak przygotowany farsz odstawiamy do przestygnięcia.
9. Papier ryżowy w opakowaniu jest twardy i nieelastyczny. Aby móc zawijać w nim farsz, należy po kolei każdy arkusz papieru kilkukrotnie zamoczyć w zimnej wodzie.
10. Po chwili papier staje się lepki i plastyczny. Na tak przygotowany papier nakładamy 1 łyżkę przestudzonego farszu i 1 paluszek surimi. Zawijamy najpierw dół, potem prawy i lewy bok, na końcu zwijamy jak krokiety, czy naleśniki, na tzw. kopertę.
11. Gotowe sajgonki należy odkładać sklejeniem do dołu, aby podczas smażenia nic się nie rozpadło. Pamiętajcie, aby sajgonki układać luźno, również na patelni, ponieważ wilgotny papier łatwo się skleja i może przywierać do siebie.
12. Tak przygotowane sajgonki smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, do zrumienienia. Oryginalnie sajgonki smaży się w głębokim tłuszczu, jednak aby było trochę zdrowiej, ja użyłam tylko tyle oleju, aby pokrył on całe dno patelni, co chwile obracając sajgonki na inny bok.
Sajgonki świetnie smakują ze słodkim sosem chilli w połączeniu z zimnym angielskim stoutem.
SMACZNEGO! :)