Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na trzecią propozycję podania quesadillas, poprzednie wykonane za pomocą opiekacza oraz piekarnika znajdziecie
tutaj i
tutaj. Poniżej tradycyjny sposób wykonania z użyciem patelni.

Do przygotowania 2 okrągłych placków (3-4 porcje) potrzebujemy:
- 4 placki tortilli (u mnie wieloziarniste)
- pierś z kurczaka
- 400 g tartego sera mozzarella
- kwaśną śmietaną 12%
Do przygotowania marynaty do mięsa:
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki oleju
- szczyptę soli i pieprzu
Do przygotowania salsy warzywnej:
- 1 dużą czerwoną paprykę
- garść pomidorków koktajlowych
- kilka zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i słodkiej papryki
- po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki
- szczyptę chili
1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niewielką kosteczkę.
2. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, do której przekładamy pokrojonego kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki.
3. Pomidorki i oliwki kroimy na pół, a paprykę w drobną kosteczkę. Warzywa przekładamy do drugiej miski i dodajemy resztę składników salsy warzywnej.
4. Zamarynowane mięso smażymy przez ok. 7-10 minut na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
5. Placek tortilli posypujemy startym serem, a następnie nakładamy porcję mięsa, salsy warzywnej, ponownie porcję sera i całość przykrywamy drugim plackiem tortilli.
UWAGA: Pamiętajcie, żeby zostawić ok 1-2 cm wolnego brzegu na placku, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia, tylko dobrze się skleił.
6. Tak przygotowaną tortillę wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię i podpiekamy przez kilka chwil, do zrumienia. Następnie placek przekładamy na drugą stronę, można sobie pomóc drewnianą deską do krojenia lub drugą patelnią i ponownie opiekamy przez krótką chwilę.
7. Gotowe quesadillas kroimy w trójkąty i podajemy z kwaśną śmietaną.
SMACZNEGO!