Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na delikatnego pstrąga łososiowego z dodatkiem pesto z jarmużu.

Do przygotowania ryby będziemy potrzebować:
- 500 g filetu pstrąga łososiowego
- szczyptę soli i pieprzu do oprószenia ryby
- łyżkę oliwy z oliwek
Do przygotowania pesto z jarmużu będziemy potrzebować:
- 2 duże garście pokrojonych liści jarmużu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki prażonych, łuskanych nasion słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- szczyptę soli, pieprzu i chili do smaku
1. Rybę płuczemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem (ze strony skóry ryby nie przyprawiamy).
2. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek.
3. Jarmuż płuczemy i osuszamy. Wycinamy twarde łodygi, a liście kroimy w cienkie paski.
4. Wszystkie składniki potrzebne do pesto przekładamy do blendera i całość blendujemy przez kilka sekund. Pesto nie musi być zblendowane na gładką masę, mogą pozostać grudki słonecznika i jarmużu, które świetnie podpieką się w piekarniku.
5. Tak przygotowanym pesto dokładnie smarujemy rybę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Między rybę można włożyć kilka pomidorków koktajlowych, które idealnie będą komponować się ze smakiem zielonego pesto.
Ps. Uważajcie na ości, które znajdują się pod pesto ;)
SMACZNEGO! :)
Spróbujcie również pstrąga w bazyliowym pesto, na które przepis znajdziecie
tutaj