Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na pieczoną fasolę w pomidorowym sosie z dodatkiem papryki, sera typu feta i świeżej bazylii.
Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:
- 1 puszkę białej fasoli
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 1 czerwoną paprykę
- 1 żółtą paprykę
- pół opakowania sera typu feta
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklankę wody
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
1. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez ok. 10 min aż zmięknie.
2. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz wodę i całość dusimy pod przykryciem przez następne 10 min.
3. Jako ostatnia na patelni ląduje odcedzona ciecierzyca, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę.
4. Po godzinie ściągamy folię aluminiową i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
5. Upieczoną ciecierzycę podajemy z pokruszonym serem typu feta i świeżą bazylią.
SMACZNEGO! :)