Cześć Wszystkim! :)
Zainspirowana "Pomysłem na...kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą" postanowiłam stworzyć podobne danie w lżejszej wersji.

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 1 podwójną pierś kurczaka
- 1 kulkę mozzarelli
- 1 opakowanie (500 ml) przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczkę oregano
- 1 łyżeczkę bazylii
- pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
1. Kurczaka płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy go na pół oraz wszerz na 4 cienkie filety.
2. Tak przygotowane mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy kurczaka przez 2 minuty z każdej strony.
4. Następnie do mięsa dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy.
5. Całość podsmażamy przez ok. 10 minut, w międzyczasie przewracając kurczaka na drugą stronę.
6. Po upływie tego czasu na filety nakładamy po plasterku odsączonej mozzarelli i całość dusimy pod przykryciem przez kolejne 2 minuty, aż ser się rozpuści.
Takiego kurczaka można podać z kaszą, ryżem, makaronem, czy też frytkami.
SMACZNEGO! :)