1. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło.
2. Następnie na patelnię wlewamy jajka, każde po kolei, uważając aby nie zlały się w jedną całość. Jeśli jednak to nastąpi należy delikatnie rozdzielić lekko ścięte jajka drewnianą szpatułką.
3. Jajka oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowane smażymy przez ok. 5 minut, do całkowitego ścięcia białka.
4. W międzyczasie przygotowujemy kanapkę.
5. Kromkę podpieczonego chleba (w tosterze, opiekaczu lub piekarniku) smarujemy ketchupem, na wierzch układamy rukolę i plasterek żółtego sera.
6. Po 5 minutach każde jajko z osobna przewracamy na drugą stronę na dosłownie 2 sekundy, a następnie przekładamy na kanapkę.
7. Na wierzch układamy plasterek szynki parmeńskiej i tak przygotowaną kanapkę podajemy z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Jajko ma idealnie ścięte białko i płynne żółtko w środku. Jeśli nie lubicie płynnego żółtka po przewróceniu jajka na drugą stronę podsmażajcie je jeszcze przez ok. minutę.