Cześć Wszystkim! :)
Ciasto, a właściwie jak to się u nas mawia - placek, to banalnie prosty i szybki przepis na "coś słodkiego". Pomimo tego, że nie dodaje się tu żadnych korzennych przypraw, placek wychodzi bardzo aromatyczny, a w smaku trochę przypomina piernik.
Ciasto bananowe to również świetny pomysł na zalegające, dojrzałe banany, na które nie ma chętnych wśród domowników.
Dodatkowo placek jest niewymagający, ponieważ nie potrzebujecie do niego ani miksera, ani specjalnej blachy. Jak widać na zdjęciu udaje się nawet w jednorazowej, aluminiowej foremce. Wystarczy odrobina chęci, widelec oraz łyżka! :)

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 3 duże, dojrzałe banany
- pół szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- półtorej szklanki mąki (szklanka 250 ml)
- 1 jajko
- 1 opakowanie (100 g) suszonych śliwek
- 1 czubatą łyżkę masła
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 2 miski
- prostokątna foremka do ciasta
1. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy do przestygnięcia.
2. W jednej misce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną.
3. W drugiej misce rozgniatamy widelcem obrane ze skórki banany. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
4. Następnie dodajemy jajko, roztopione i ostudzone masło oraz przekrojone na pół suszone śliwki. Całość dokładnie mieszamy.
5. Jako ostatnią dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Całość ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej foremki.
6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 55 minut.
7. Po tym czasie sprawdzamy drewnianą wykałaczką (najlepiej taką długą do szaszłyków), czy ciasto jest w środku upieczone. Jeśli po wbiciu patyczka do placka, na patyku zostają ślady ciasta, należy wstawić je jeszcze na 10 minut do wyłączonego już piekarnika. Po 10 minutach ponownie wbijamy patyk, nie powinno zostawać już na nim żadnych wilgotnych śladów ciasta.
8. Placek odstawimy do przestygnięcia, wówczas pewne jest, że nie rozpadnie się podczas krojenia.
SMACZNEGO! :)