Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na carbonarę z dodatkiem cukinii. Lubię kombinować z carbonarą, bo wystarczy dodać 1 składnik lub zamienić bekom na warzywo, aby otrzymać zupełnie nowe, smaczne danie. Jeśli jednak jesteście zwolennikami klasyki, koniecznie zajrzyjcie
tutaj.
Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:
- porcję makaronu spaghetti
- 2 żółtka i 1 białko
- 100 g wędzonego boczku
- pół małej cukinii
- 50 g startego parmezanu
- szczyptę soli, pieprzu, oregano i bazylii
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki.
3. Na suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min).
4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min).
5. W międzyczasie przygotowujemy sos. W dużej misce roztrzepujemy 2 żółtka i białko z jednego jajka, dodajemy parmezan oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
6. Do usmażonego boczku oraz cukinii dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu.
7. Następnie dodajemy również odcedzony makaron i mieszamy, aby wchłonął on jak najwięcej aromatu smażonego boczku.
8. Całość przekładamy do miski z jajecznym sosem, mieszamy i podajemy gorące z odrobiną startego parmezanu na wierzch.
SMACZNEGO! :)