Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na burgery z ciecierzycy, których bazą jest przepis na
szybkie falafele. Do podstawy dodałam odrobinę curry, a pietruszkę zamieniłam na szczypiorek, który nadał burgerom odrobiny ostrości.
Tak przygotowane burgery można dowolnie formować, dzięki czemu otrzymacie mniejsze lub większe kotleciki pasujące do bułek, ryżu, czy nawet ziemniaków.

Do przygotowania 4 burgerów będziemy potrzebować:
- 1 puszkę ciecierzycy w zalewie (400 g, po odsączeniu 240 g)
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- 1 płaską łyżeczkę kminu rzymskiego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki curry
- szczyptę chili
- olej do smażenia
- blender
1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i blendujemy.
2. Do ciecierzycy dodajemy resztę składników. Całość dokładnie mieszamy widelcem, aż masa zacznie się lepić, a następnie formujemy burgery, które wstawiamy na godzinę do lodówki.
3. Tak przygotowane burgery smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Oleju powinno być tyle, aby zakrywał całe dno patelni.
4. Następnie burgery odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubioną bułką i warzywami.