3 propozycje mini mazurków na idealnie kruchym spodzie, który zawsze się udaje.
Klasyczny mazurek kajmakowy wzbogacony o dodatek kwaśnych powideł śliwkowych, wykwintny, słodko- gorzki czekoladowy z morelami oraz oryginalny, jogurtowy z czarną porzeczką osłodzony nieco białą czekoladą. Wszystkie proste i szybkie w wykonaniu, obowiązkowo do zrobienia w te Święta!
Kruchy spód
(na 3 małe mazurki o średnicy 12cm lub jeden duży o średnicy 21cm)
65g masła
80g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka zimnej wody
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zagniatam na jednolite ciasto, którym następnie wykładam 3 małe foremki do tartaletek lub jedną większą foremkę na tartę. Foremki z ciastem wkładam do lodówki, aby nieco się schłodziły. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180st. (grzałka góra-dół). Spody mazurków piekę przez 18-20min tak, by lekko się zezłociły. Z foremek wyjmuję dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi
*Jeśli decydujemy się na jeden duży mazurek składników potrzeba 3x więcej
kruchy spód do mazurka
2 łyżki powideł śliwkowwych
2 łyżki masy kajmakowej
suszona żurawina, wiórki kokosowe, orzechy włoskie – do przybrania
Kruchy spód smaruję powidłami, na to nakładam kajmak (można najpierw lekko go podgrzać, jeśli nie jest wystarczająco rzadki).
Ozdabiam żurawiną, wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.
Mazurek czekoladowy z morelą
*Jeśli decydujemy się na jeden duży mazurek składników potrzeba 3x więcej
kruchy spód do mazurka
2 łyżki dżemu morelowego
30g śmietanki 30%
25g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min 70%
suszone morele, wiórki kokosowe- do przybrania
Kruchy spód smaruję dżemem morelowym.
Przygotowuję masę czekoladową. W małym garnuszku zagotowuję śmietankę, po czym dodaję do niej czekoladę i odstawiam garnuszek z ognia. Przez około 2min pozwalam rozpuścić się czekoladzie w gorącej śmietance, a następnie mieszam całość tak, by powstała gładka i lśniąca polewa. Na około 5min wstawiam garnuszek do lodówki, żeby masa lekko zgęstniała. Po tym czasie wylewam ją na kruchy spód posmarowany dżemem.
Ozdabiam suszonymi morelami i wiórkami kokosowymi.
Mazurek jogurtowy z czarną porzeczką
*Jeśli decydujemy się na jeden duży mazurek składników potrzeba 3x więcej
kruchy spód do mazurka
2 łyżki kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego (np. Maluta)
25g białej czekolady
suszone wiśnie, wiórki z białej czekolady- do przybrania
Kruchy spód smaruję konfiturą z czarnej porzeczki.
Przygotowuję masę jogurtową. W kąpieli wodnej rozpuszczam białą czekoladę. Kiedy czekolada będzie już płynna, odstawiam ją na chwilę do ostudzenia. Do wystudzonej, ale wciąż płynnej czekolady dodaję jogurt grecki i mieszam masę łyżką do połączenia składników. Nakładam na kruchy spód posmarowany konfiturą.
Ozdabiam suszonymi wiśniami i wiórkami z białej czekolady.
Ola.