wiem, wiem, wiem... widzę Wasze zdziwienie, że Bajerantka wróciła do żywych ;-) tak, tak, tak... kilka osób wjechało jej na ambicje i o to jest... wielki COME BACK! :) Ostatnio usłyszałam jeden z najciekawszych i najbardziej oryginalnych komplementów, że jestem "kulinarną wścieklizną". Cóż, nie mogę się z tym nie zgodzić. Cała prawda i tylko prawda. Zatem zapraszam do stołu:
Pierś w pesto faszerowana kaszą jaglaną i kozim serem
z caprese z pieczonych buraków.
Składniki:
pierś z kurczaka
kasza jaglana
ser kozi
natka pietruszki
czosnek
pesto
sól, pieprz
Pierś oczyść, umyj i delikatnie przekrój, aby uzyskać kształt kieszonki. Posyp niewielką ilością soli i pieprzem. Dokładnie pokryj mięso pesto. Włóż do naczynia żaroodpornego (nie wkładaj do lodówki). Odstaw na 20 minut. W między czasie możesz przyrządzić farsz. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodaj ser kozi (ilość wg własnego uznania). Poszatkuj garść natki pietruszki. Dopraw do smaku. Napełnij mięso farszem i włóż z powrotem do naczynia.
Piecz ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku w 190 st. C.
Składniki na capresse:
1 duży burak
ser kozi w plastrach
rukola
olej (u mnie smakowy z bazylią, papryką i czosnkiem).
Obierz buraka, pokrój na cienkie plastry. Posmaruj delikatnie olejem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200 st. C przez ok. 20-30 min (w zależności od grubości buraków).
Ostudzone plastry buraków przełóż serem kozim i rukolą. Można posypać suszoną bazylią i tymiankiem.
Pięknie wygląda, znakomicie smakuje i jest bardzo sycące. Czego oczekiwać więcej? :-)
Pozostając w temacie letnich warzyw dziś chciałabym Wam napisać kilka słów o pysznych kolorowych burakach oraz podzielić się prostym przepisem. Sałatka z burakami z kozim serem to danie, które przygotujecie w kilak chwil. Wystarczy garstka prostych skł...
Pierś kurczaka z tymiankiem w papirusie. Postanowiłam przygotować na obiad piersi z kurczaka w tzw.” papirusie”, ale nie gotowcu od W… ry tylko przygotowanym domowym sposobem. Wystarczy arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem lub oliwą, doprawić ...
Pierś faszerowana serem i warzywami. Pierś faszerowana to proste, kolorowe, smaczne i błyskawiczne danie, które ja przygotowuję w 30 minut. U nas w domu kurczak zawsze cieszy się dużą popularnością, mimo, że to banalne mięso, na blogu dużą popularnośc...
Pracując jako fotograf kulinarny mam okazję przygotowywać przepisy z mniej znanymi, a bardzo ekscytującymi składnikami. Dzięki projektowi, w który jestem obecnie zaangażowana (a który możecie podglądać na moim Insta Stories), przez moją kuchnię przewin...
Cześć,wiem, wiem, wiem... widzę Wasze zdziwienie, że Bajerantka wróciła do żywych ;-) tak, tak, tak... kilka osób wjechało jej na ambicje i o to jest... wielki COME BACK! :) Ostatnio usłyszałam jeden z najciekawszych i najbardziej oryginalnych komp...
Burak pieczony z serem kozim to już klasyka. W tym przepisie ją nieco podkręcamy kolendrą i pistacjamiTroszkę inny sposób na buraka z serem kozim. Troszkę z większym szaleństwem, ale bez przesady.Składniki na sałatkę z buraków pieczonych i sera k...
Fot. Prymat Sp.z o.o.Młode buraczki z serem kozim, pomarańczą i kaszą pęczakna 4 porcje300 g buraków150 g sera koziego w roladzie100 g ugotowanej kaszy pęczak2 pomarańcze sos sałatkowy włoski Prymat1 łyżka musztardy delikatesowej Prymat1 łyżka mi...
Makaron z pesto z buraków danie o pięknym, różowym kolorze i słodkim, orzechowym posmaku. Wegetariańskie makarony to moja słabość, więc bardzo często je przygotowuję. Pesto z buraków urzekło mnie kolorem i delikatnym smakiem. Pamiętajmy, że naj...