Cześć,
skoro pierniczki mamy już za sobą, czas zaskoczyć naszych świątecznych gości czymś jeszcze lepszym. Czekolada to czysta rozpusta, a w połączeniu z aromatycznym ciastem piernikowym to już czysta kulinarna ekstaza! Zapraszam na:
Piernik z kremem czekoladowym i orzechami
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki miodu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- krem czekoladowy (nutella/kremuś)
Utrzyj żółtka z cukrem. Do masy dodaj śmietanę. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy, a następnie włóż miód i dosyp przyprawę do piernika. Wlej olej, wsyp kakao i cukier puder.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy.Piecz w keksówce w temp. 180 st. C. przez 1 godzinę.Po wystudzeniu ciasto przekrój i przełóż kremem czekoladowym.Składniki na polewę:- 150 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki 18%
- dodatkowo: orzechy włoskie
W małym garnuszku stop masło, dodaj połamaną czekoladę i śmietankę. Wymieszaj do połączenia się składników. Polej przełożone ciasto. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Przed podaniem koniecznie schłodź.
Pozwól sobie i swoim bliskim na chwilę zapomnienia, a żołądkowi daj to, co najlepsze ;-) Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!