Cześć,
Święta już tuż tuż, więc czas zaskoczyć podniebienie. Prezentuje się pięknie, a smakuje... sami spróbujcie :)
Choinka z makiem
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 150 g gotowej masy makowej
- 1 białko
- suszona żurawina, płatki migdałów, cukier puder
Ciasta francuskie wyjmij z lodówki, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową. Nożem wytnij w każdym płacie po jednakowym trójkącie równoramiennym. Ubij białko na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jeden z trójkątów ułóż na blaszce i posmaruj przygotowaną masa makową. Przykryj drugim trójkątem. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wytnij pieniek i gałęzie. Gałązki choinki skręć wokół własnej osi (ja pocięłam grube gałązki, więc mogłam je tylko dwa razy skręcić). Ściskając ciasto sklej na końcach.
Dodatkowo:
Całość posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i udekoruj migdałami i suszoną żurawiną.
Piecz w temperaturze 210 ºC przez ok. 17 minut. Wyjmij i lekko ostudź. Udekoruj cukrowymi gwiazdkami.
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!